Publisert:19. desember 2020, kl. 16:38
Ole J. Andersen fra Sokna er tidligere politimann, som fortsatt bekjemper rusrelatert kriminalitet, nå gjennom politikk og romaner.
Han er et kapittel for seg Ole J. Andersen, som i 2020 rundet 70 år, men som hamrer ut romaner i huset på Sokna som om han aldri har gjort annet.
Talefør er han også. Som Frp-politiker deler han kunnskap og betraktninger, og som foredragsholder kan han saktens beskyldes for å underholde også.
Rus-krim
Men når det kommer til forfatterskapet, er det blodig alvor.
Gjennom mesteparten av sitt yrkesliv som politimann har Ole J. Andersen bekjempet ruskriminalitet. Men kampen er ikke over. For et gjennomgående tema i hans bøker er nettopp dette; hvordan narkotika og beslektede rusmidler kan gjøre enorm skade, og få mennesker til å spore av, ofte for godt.
Også i sin nye roman, «På ville veier – mot ukjent mål», er rus og kriminalitet hovedtemaene. Selv om han denne gangen slipper til naturopplevelser og parapsykologiske fenomener i fortellingen.
Ole J. Andersen liker å overraske, men samtidig være tro mot det han brenner for.
I boken, som nylig utkom, må hovedpersonen Thomas kjempe mot rusavhengighet, men også finne sin plass i livet og verden. Kanskje har vi alle noe å lære av den skriveføre, men også kloke, 70-åringen?
– Jeg har opplevd flere ganger at lesere har kommet bort til meg og fortalt at bøkene er «øyeåpnere», og at de ikke visste hvor ille det egentlig var. Det er både foreldre og helsepersonell som sier dette, forteller han.
På kurs hos Eirik Jensen
Som tidligere politietterforsker jobbet han i en årrekke «under cover» i rusmiljøet. Det var et brutalt miljø, hvor han fikk opplevelser som fortsatt sitter i.
– Alle episodene er hentet fra virkeligheten. Det er ikke alle som tror meg, men det er sant, sier han og humrer.
Andersen var med på å rulle opp flere stor narko-saker på 90-tallet, noe som ikke var hverdagskost for Hønefoss-politiet. Dette var like etter at han var ferdig med spesialutdannelsen innen narkotika.
Andersen ble sendt på et dagskurs i Oslo, sammen med andre politifolk fra hele Østlandet, som ble ledet av ingen ringere enn polititoppen Eirik Jensen.
Han var allerede da en tungvekter i faget.
– Det kanskje mest oppsiktsvekkende er at han lærte opp narkotikakontakter i spaning, utradisjonelle etterforsknings-metoder, og kontakt med kilder og informanter, forteller han.
– I tillegg lærte han bort hvor viktig det var å jobbe profesjonelt.
Rå realisme
Pionerene i faget fikk det nemlig tøft:
– Det er jo mange fallgruver. Det opplevde jeg også selv, hvor vanskelig det er å jobbe med kriminelle som gir opplysninger til politiet. Vi kunne jo ikke vite om det var sant eller om det var løgn, og hvilke motiver de hadde for å dele informasjon. Mange forventet mildere behandling eller lavere straff dersom de delte informasjon, forteller den tidligere politimannen.
– Jeg jobbet på et lavere nivå enn Jensen, men var likevel bevisst på hva jeg kunne tillate meg. Jeg var heller aldri alene på jobb, og konfererte med kriminalsjefen når vi var ute.
– Lærte mye av ham
Eirik Jensen ble nylig dømt til langvarig fengselsstraff for grov korrupsjon og innførsel av hasj.
– Jeg har ikke satt meg nok inn i saken hans til å kommentere den. Men jeg lærte mye av ham, det gjorde mange.
ENGASJEMENT: Ole J. Andersen avbildet i Ringerikes Blad for snart 20 år siden, her i en reportasje om narkotikaproblematikk. Foto: Ringerikes Blad
I godt selskap
Nå hører Andersen til blant eks-politifolk som har blitt krimforfattere. Jørn Lier Horst er ett eksempel, Hanne Kristin Rodhe et annet.
Han holder også en rekke foredrag, og planen var å arrangere bokbad i forbindelse med den ferske utgivelsen. Det satte koronaen en stopper for.
BOKUTGIVELSE: Ole J. Andersen er ute med sin åttende krimroman. Foto: Elefantus forlag
– Men interessen for boka har heldigvis vært der. Jeg har etter hvert fått en del faste lesere, som setter pris på min fortellermåte og teknikk. Jeg skriver enkelt, og det vet leserne mine, sier han og smiler.
Kunsten å skrive enkelt
Sokna-mannen er også kjapp på tastaturet, og er allerede i gang med å klekke ut et plott til bok nummer ni.
– Jeg har massevis av notater, hvor jeg kan hente ut spennende episoder fra tida som etterforsker, det er mer enn nok til flere bøker der, sier Ole J. Andersen.
Gro Elisabeth Håkenrud fra Hønefoss har tatt bildet som pryder omslaget.
Boken, som er tilgjengelig hos Norli på Kuben, er gitt ut på Elefantus forlag i Tønsberg.
Ole J. Andersens bøker
- På ville veier – mot ukjent mål (2020)
- Fanget i englestøv-nettet (2019)
- Mot bedre vitende (2018)
- Dødelig uenighet (2016)
- Fluefangeren (2016)
- Helvetesrus (2015)
- Kanalens mørke hemmelighet (2015)
- Politihistorie for Hønefoss (1979)